Medipet

Kisállat Rehabilitációs Centrum

Hidroterápiás kezelések

Minden páciensünk időpont foglalást követően érkezik hozzánk, így az első alkalommal minden esetben több lépcsős állapotfelmérést végzünk. A gazdik teljes biztonsággal fordulhatnak ortopédiai, neurológiai vagy bármilyen mozgásszervi probléma esetén fizioterapeutához. Alap esetben a fizioterapeuta feladata az állapotfelmérés, ami alapján felépül a kezelési és terápiás terv.

  • Víz alatti futószalag

Intézményünk egyik legfontosabb eszköze a Companion H2O VÍZ ALATTI FUTÓPAD, a legmodernebb Hidroterápiás eszköz jelenleg Magyarországon.

A jelentős méretű kezelőterületén belül a szalag mellett beépített JET fúvókkal is rendelkezik, (mint egy jacuzzi) amivel növelhető a kezelés hatékonysága valamint segítségünkre van a masszázsnál és a víz alatti mozgatásnál is.

A hidroterápia a víz terápiás célokra történő felhasználását jelenti. A fizioterápián belül alkalmazott kezelési forma, ami máshoz nem fogható eredményeket hoz a kutyák műtéteket követő rehabilitációjában, mozgásszervi-, neurológiai problémák kezelésében, de szerepe a kondíció megtartásában, az izomtónus növelésében vagy az elhízás kezelésében sem megkérdőjelezhető.

A kezelés során a víz speciális tulajdonságait használjuk, melyek a víz ellenállása, a hőhatás, a felhajtó erő, és a hidrosztatikai nyomás.

A kezeléseink során stabil, kellemes hőmérsékletet állítunk be, és a gépészeti rendszerünk gondoskodik a víz fűtéséről, és megfelelő kontaminálásáról. Izomtónus szabályozásnál, pl. befeszült merev izmok lazításánál és neurológiai betegségek esetén a víz hőfokának hatalmas szerepe van.

A szárazföldi testsúly a víz magasságától függően jelentősen csökken a felhajtóerőnek köszönhetően.
A kezelés így ennek következtében a célunk alapján lehet ízületkímélő hatású, erősítő, izomépítő, és külön fókuszálni tudunk az adott testrészekre.
A kutya bokamagasságú vízben 91%, térdmagasságú vízben 85%, csípőmagasságú víznél 38%-át viseli a normál testsúlyának

A vízben történő helyzetváltoztatás nehezebb, mint szárazföldön, így nagyszerűen alkalmazható izom fejlesztésére és az erő növelésére, miközben a kardiovaszkuláris rendszer fejlesztésére is kiváló.

Egy koordinációs gondokkal küzdő kutya pedig ennek hatására a vízben stabilan tud állni, és gyakran előfordul, hogy ezeknek a hatásoknak következtében egy a szárazföldön nehezen mozgó, vagy mozgássérült állat a vízben képes sétálni.

Az úsztatáson és a víz alatti futószalagon való változó intenzitású és víz-magasságú sétán vagy futáson kívül végezhetünk még víz alatti masszázst, passzív mozgatást, és a terapeuta által vezetett gyógytorna gyakorlatokat is.

A víz alatti futoszalagos edzés remek program az egészséges kutyák számára is, nagyon jól beilleszthető verseny-illetve kiállítási kutyák trainingezésébe is.

A kezelés után megtörölve, megszárítva távoznak tőlünk az ebek.

A higiéniai szabályok követése, a kezelés megfelelő beállítása és a betegünk megismerése mindenki érdekében rendkívül fontos, így a kezelés előtt mindenképp elengedhetetlen a kutyának egy terapeuta által végzett állapotfelmérés, és az általános hidroterápiás rendünk ismerete és annak betartása.

  • Aqua-fitness és úszás

Hidrokádunk tökéletesen alkalmas a kutyák vízben történő mozgatására. Az állatok tornáztatására különböző eszközöket használunk.

Ezek a gyakorlatok is a terapeuta által összeállított és asszisztált mozgásokból állnak, és a terapeuta minden esetben a hidrokádon belül tartózkodva segíti a kutya mozdulatait és a helyes végrehajtást.  Az aqua-fitnessnél olyan eszközöket alkalmazunk, amelynél a kutya koordinációját fejlesztjük, az izomzatukat fejlesztjük, az izomerőt növeljük, valamint  gyakoroltatjuk a különböző terhelési fázisokat. A módszer előnye, hogy sokszor a szárazföldön nehezen mozgó állat a víz kedvező adottságainak köszönhetően képes a tornáztatásra. 

  • Víz alatti JET fúvós masszázs

Hazánkban egyedülálló módon csak a mi hidrokádunk rendelkezik beépített JET vízfúvókákkal, mint amilyenekkel egy masszázsmedencében is találkozhatunk. Ezek  jelentősen segítik a kutya viz alatti masszázs kezelésének sikerességét, hiszen a thermoterápiával kombinálva a víz megfelelő hőfok szabályozása mellett kiválóan alkalmasak az izmok lazítására.

A víz alatti masszázs hasonlóan előnyös tulajdonságokkal bír mint a szárazföldi verzió, segíti a kutya mobilitását, és remek fájdalomcsillapító hatású.

A terapeuta itt is a hidrokádon belül tartózkodik, a terápiás fogásokkal kiegészíti a Jet fúvós kezelést, és ügyel a kutya biztonságára.

Hidroterápiás kezelések

1.A rehabilitációs kezeléseken minden esetben a terapeuta szervezi és irányítja a foglalkozásokat. A foglalkozásokon a terapeuta határozza meg a kezelések hosszát, összetételét, mértékét

2. A fertőzések elkerülése érdekében a terapeutának jelezni kell a kezelés megkezdése előtt a kutyán keletkezett bőrbetegséget vagy bőrsérüléseket

3. Epilepszia esetén tilos a hidroterápia, így ezen betegség esetén tájékoztatni kell a terapeutát

4. Hasmenés, hányás, láz vagy fertőző betegség esetén tilos a hidroterápia.

5. A kezelés előtt 2-3 órával ne egyen a kutya.

6. Késés esetén a kezelési idő nem haladhatja meg a megbeszélt időkorlátot. Nem várakoztatjuk meg a következő pácienst. Abban az esetben, ha a késés jelentős, a terapeuta dönthet úgy, hogy már nem tartja meg a kezelést. 

7. A kezelés végén megtöröljük és megszárítjuk a kutyákat, de a kezelés után tartsuk meleg helyen az állatot, 

8. Csak saját felelősségre tartózkodhat a gazdi a hidroterápiás kezelésen. Az esetleges károkért (pl. valami vizes lesz) nem vállalunk felelősséget.

9. A terápiás kezelésről csak a terapeuta beleegyezésével készülhetnek fotók. Ezeket a Medipet felhasználhatja saját célra. Kérésre feltöltjük az erre a célra létrehozott Pácienseink albumba.

10. A kezelésre nem szükséges saját törülközőt hozni. A kutya számára élvezetesebb a foglalkozás, ha a kedvenc játékát és könnyen elfogyasztható száraz jutalomfalatot hoznak a gazdik.