Medipet

Kisállat Rehabilitációs Centrum

Hidroterápiás kezelések

Minden páciensünk időpont foglalást követően érkezik hozzánk, így az első alkalommal minden esetben több lépcsős állapotfelmérést végzünk. A gazdik teljes biztonsággal fordulhatnak ortopédiai, neurológiai vagy bármilyen mozgásszervi probléma esetén fizioterapeutához. Alap esetben a fizioterapeuta feladata az állapotfelmérés, ami alapján felépül a kezelési és terápiás terv.

Jelenleg elmondható, hogy a MediPet Magyarország legjobban felszerelt Fizio-és hidroterápiás központja, egyedülállóan összekapcsolva egy a helyszínen található modern állatorvosi rendelővel, és pillanatnyilag az egyetlen olyan hely, ahol minden terápiás kezelési módszer megtalálható kutyák számára, illetve ahol a hidroterápia mindkét formája, a víz alatti futópad és a medencés úsztatás egyaránt elérhető.
 A kutyák mentőmellényben, végzett terapeuta által vezetett foglalkozáson vehetnek részt, amely szükség esetén vízhez szoktatásból, majd bemelegítésből, 30 perc úszásból, és levezetésből áll. Egy alkalomra minden esetben egy órát szánunk, ahol egyszerre csak egy vendégünkkel foglalkozunk. A vízbe külön építtetett rámpán jutnak be a kutyák a terapeuta segítése által, majd a kezelés után megtörölve, speciális szárítóval megszárítva távoznak az ebek.
A medence acélszerkezetes, üveges fedett beépítést és fedést kapott, így télen-nyáron megfelelő körülményeket tudunk biztosítani az úszáshoz.
Nálunk egyszerre csak egy kutya tartózkodik a medencében, külön kérés esetén páros, kis csoportos vagy gazdis úszásra is van lehetőség.

Intézményünk egyik legfontosabb eszköze a Companion H2O VÍZ ALATTI FUTÓPAD, a legmodernebb Hidroterápiás eszköz jelenleg Magyarországon.

A jelentős méretű kezelőterületén belül a szalag mellett beépített JET fúvókkal is rendelkezik, (mint egy jacuzzi) amivel növelhető a kezelés hatékonysága valamint segítségünkre van a masszázsnál és a víz alatti mozgatásnál is.

A hidroterápia a víz terápiás célokra történő felhasználását jelenti. A fizioterápián belül alkalmazott kezelési forma, ami máshoz nem fogható eredményeket hoz a kutyák műtéteket követő rehabilitációjában, mozgásszervi-, neurológiai problémák kezelésében, de szerepe a kondíció megtartásában, az izomtónus növelésében vagy az elhízás kezelésében sem megkérdőjelezhető.

A kezelés során a víz speciális tulajdonságait használjuk, melyek a víz ellenállása, a hőhatás, a felhajtó erő, és a hidrosztatikai nyomás.

A kezeléseink során stabil, kellemes hőmérsékletet állítunk be, és a gépészeti rendszerünk gondoskodik a víz fűtéséről, és megfelelő kontaminálásáról. Izomtónus szabályozásnál, pl. befeszült merev izmok lazításánál és neurológiai betegségek esetén a víz hőfokának hatalmas szerepe van.

A szárazföldi testsúly a víz magasságától függően jelentősen csökken a felhajtóerőnek köszönhetően.
A kezelés így ennek következtében a célunk alapján lehet ízületkímélő hatású, erősítő, izomépítő, és külön fókuszálni tudunk az adott testrészekre.
A kutya bokamagasságú vízben 91%, térdmagasságú vízben 85%, csípőmagasságú víznél 38%-át viseli a normál testsúlyának

A vízben történő helyzetváltoztatás nehezebb, mint szárazföldön, így nagyszerűen alkalmazható izom fejlesztésére és az erő növelésére, miközben a kardiovaszkuláris rendszer fejlesztésére is kiváló.

Egy koordinációs gondokkal küzdő kutya pedig ennek hatására a vízben stabilan tud állni, és gyakran előfordul, hogy ezeknek a hatásoknak következtében egy a szárazföldön nehezen mozgó, vagy mozgássérült állat a vízben képes sétálni.

Az úsztatáson és a víz alatti futószalagon való változó intenzitású és víz-magasságú sétán vagy futáson kívül végezhetünk még víz alatti masszázst, passzív mozgatást, és a terapeuta által vezetett gyógytorna gyakorlatokat is.

A víz alatti futoszalagos edzés remek program az egészséges kutyák számára is, nagyon jól beilleszthető verseny-illetve kiállítási kutyák trainingezésébe is.

A kezelés után megtörölve, megszárítva távoznak tőlünk az ebek.

A higiéniai szabályok követése, a kezelés megfelelő beállítása és a betegünk megismerése mindenki érdekében rendkívül fontos, így a kezelés előtt mindenképp elengedhetetlen a kutyának egy terapeuta által végzett állapotfelmérés, és az általános hidroterápiás rendünk ismerete és annak betartása.

Hidrokádunk tökéletesen alkalmas a kutyák vízben történő mozgatására. Az állatok tornáztatására különböző eszközöket használunk.

Ezek a gyakorlatok is a terapeuta által összeállított és asszisztált mozgásokból állnak, és a terapeuta minden esetben a hidrokádon belül tartózkodva segíti a kutya mozdulatait és a helyes végrehajtást.  Az aqua-fitnessnél olyan eszközöket alkalmazunk, amelynél a kutya koordinációját fejlesztjük, az izomzatukat fejlesztjük, az izomerőt növeljük, valamint  gyakoroltatjuk a különböző terhelési fázisokat. A módszer előnye, hogy sokszor a szárazföldön nehezen mozgó állat a víz kedvező adottságainak köszönhetően képes a tornáztatásra. 

Hazánkban egyedülálló módon csak a mi hidrokádunk rendelkezik beépített JET vízfúvókákkal, mint amilyenekkel egy masszázsmedencében is találkozhatunk. Ezek  jelentősen segítik a kutya viz alatti masszázs kezelésének sikerességét, hiszen a thermoterápiával kombinálva a víz megfelelő hőfok szabályozása mellett kiválóan alkalmasak az izmok lazítására.

A víz alatti masszázs hasonlóan előnyös tulajdonságokkal bír mint a szárazföldi verzió, segíti a kutya mobilitását, és remek fájdalomcsillapító hatású.

A terapeuta itt is a hidrokádon belül tartózkodik, a terápiás fogásokkal kiegészíti a Jet fúvós kezelést, és ügyel a kutya biztonságára.

Hidroterápiás kezelések

1.A rehabilitációs kezeléseken minden esetben a terapeuta szervezi és irányítja a foglalkozásokat. A foglalkozásokon a terapeuta határozza meg a kezelések hosszát, összetételét, mértékét

2. A fertőzések elkerülése érdekében a terapeutának jelezni kell a kezelés megkezdése előtt a kutyán keletkezett bőrbetegséget vagy bőrsérüléseket

3. Epilepszia esetén tilos a hidroterápia, így ezen betegség esetén tájékoztatni kell a terapeutát

4. Hasmenés, hányás, láz vagy fertőző betegség esetén tilos a hidroterápia.

5. A kezelés előtt 2-3 órával ne egyen a kutya.

6. Késés esetén a kezelési idő nem haladhatja meg a megbeszélt időkorlátot. Nem várakoztatjuk meg a következő pácienst. Abban az esetben, ha a késés jelentős, a terapeuta dönthet úgy, hogy már nem tartja meg a kezelést. 

7. A kezelés végén megtöröljük és megszárítjuk a kutyákat, de a kezelés után tartsuk meleg helyen az állatot, 

8. Csak saját felelősségre tartózkodhat a gazdi a hidroterápiás kezelésen. Az esetleges károkért (pl. valami vizes lesz) nem vállalunk felelősséget.

9. A terápiás kezelésről csak a terapeuta beleegyezésével készülhetnek fotók. Ezeket a Medipet felhasználhatja saját célra. Kérésre feltöltjük az erre a célra létrehozott Pácienseink albumba.

10. A kezelésre nem szükséges saját törülközőt hozni. A kutya számára élvezetesebb a foglalkozás, ha a kedvenc játékát és könnyen elfogyasztható száraz jutalomfalatot hoznak a gazdik.