Medipet

Kisállat Rehabilitációs Centrum

Állatorvosi terápiás kezelések

Minden páciensünk időpont foglalást követően érkezik hozzánk, így az első alkalommal minden esetben több lépcsős állapotfelmérést végzünk. A gazdik teljes biztonsággal fordulhatnak ortopédiai, neurológiai vagy bármilyen mozgásszervi probléma esetén fizioterapeutához. Alap esetben a fizioterapeuta feladata az állapotfelmérés, ami alapján felépül a kezelési és terápiás terv.

A hialuronnal történő orvosi kezelés egy innovatív, rendkívül ígéretes nagyon sok pozitív hatással járó eljárás. A humán és állatorvosi ortopédiában elsősorban az idült porckárosodással járó krónikus folyamatok (arthrosis) esetében használjuk sikerrel.

Már kutyák esetében is elérhető nálunk a MediPetben!

A hialuronsav egy olyan, természetes  vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkező anyag, mely megtalálható az izmokban a csontokban és a bőrben is. Az ízületi kopással járó megbetegedésekben az ízületi résbe fecskendezve segít a fájdalom csökkentésében és a porc további kopásának megakadályozásában.
Az ízületek mozgás során kenőanyag funkciót lát el, az érintkező porcfelületek akadálytalan mozgását segíti.
Ha a problémás ízület pihentetése, jegelése, műtéti vagy fizioterápiás kezelése vagy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata nem jár sikerrel, az ízület injekciózása megoldást jelenthet. Az ízületbe adott hialuronsav injekció táplálja a porcsejteket és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Napjainkban már elérhetőek kutyák esetében is a kevésbé invazív, nem műtéti beavatkozások (hyaluronsavas ízületfeltöltés, őssejtterápia, PRP vérplasma-kezelés) amik Hazánkban egyre népszerűbbé válnak. Az ízületi injekció beadásával az őssejteket, PRP koncentrátumot hyaluronsavval együtt rögtön a sérült, gyulladásban lévő területre juttatjuk és egyből elkezdődhet a gyógyulás!

Főbb felhasználási területei például a térdízületben porckopás (patellaficam, szalagszakadás, OCD következtében) valamint vállízület, könyökízület, csánkízület, csípőízület hasonló megbetegedései.

Enyhe altatásban, steril körülmények között az ízület üregébe (intraartikulárisan) injekcióval juttatjuk be, nem igényel kórházi utókezelést, nincs varratszedés, nincs gallér. A javulás szinte azonnal elkezdődik, és tapasztalható.

A kezeléseket Centrumunkban dr Bánsági Tamás ortopéd szakorvos végzi.

Az akupunktúra a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) egyik ága, melynek több ezer éves keleti tradíciója van. Az alternatív gyógymódok közül talán a legtöbbet kutatott gyógyítási rendszer, kiemelkedő eredményei miatt. Elméleti háttere a nyugati olvasónak néha elvont lehet, például gondoljunk a Qi (Csí) vagy Yin-Yang energiákra, de tartsuk szem előtt, hogy több száz vagy ezer éves rendszerről van szó, amit az akkori emberek találtak ki. Ha ettől elvonatkoztatunk, akkor egy nagyon hatékony és szelíd gyógymódot kapunk, ami sok betegségnél nagy hasznunkra lehet.

A módszer lényege, hogy a test különböző pontjait speciális tűkkel stimuláljuk, aminek következtében különböző élettani változások indulnak meg a szervezetben, elősegítve a gyógyulást. Az orvoslás minden területén vannak olyan betegségek, ahol segíthet, viszont nem jó ’mindenre’, bizonyos esetekben a nyugati orvoslás hatékonyabb, vagy a két oldal együttes alkalmazása jobb eredményeket hoz, mint külön-külön.

Kutyák esetében nagyon jól működik, ezért a rehabilitáció egyik alappillére lehet. Kimagasló eredmények vannak bizonyos gerincbetegségekben pl.: porckorongsérv, cauda equina kompresszió, spondylosis, törések rehabilitációja stb.,  továbbá a különböző dysplasiák, arthrosisok, lágyszöveti sérülések esetében is. Sok belgyógyászati területen alkalmazható, mint pl.: krónikus emésztőszervi és légzőszervi esetekben és gyógynövényekkel kiegészítve bőrgyógyászati esetekben is.

Gyakori kérdés, hogyan viselik az állatok a kezelést, és tapasztalataink azt mutatják, hogy döntő többségük igazán jól, sokszor végigalusszák, vagy békésen pihennek. 
Bármilyen akupunktúrával kapcsolatos információval és kérdéssel forduljanak bizalommal a kezeléseket végző állatorvos kollégáinkhoz.

PRP (Platelet Rich Plasma- vérlemezkében gazdag plasma) terápia egy dúsított vérplazma injekció modern alkalmazása.
A MEDIPET RENDELKEZIK KIFEJEZETTEN KUTYÁK PRP TERÁPIÁJÁHOZ KÉSZÜLT CENTRIFUGÁLIS GÉPPEL. Az eljárás lényege, hogy a beteg állatból előzetes vizsgálatok után vért veszünk, ezt többszörösen, steril körülmények között lecentrifugáljuk majd az elkészült vérlemezke sűrítményből készítünk steril injekciót, melyet közvetlenül szintén sterilen visszajuttatunk a sérülés területére. A kezelés célja, hogy a szervezet saját, természetes védekező rendszerét stimulálja, tehát a beteg saját szervezetéből származó anyagokkal érjük el a gyógyulást. Nincsenek mellékhatások, allergiás reakció, egyéb szövődmények. Gyógyszeres kezelés nélkül végezhető eljárás. 
Sikeresen alkalmazható pl.idegsérülések kezelésében, csont regeneráció javítására, plasztikai sebészetben, szaruhártyafekély kezelésben, műtéti sebgyógyulásban, és ortopédia területén (ízületi arthrosis, csonttörések gyógyulásának elősegítése). Egyik legfontosabb szerepük, hogy ún. növekedési faktort termelnek, így hozzájárulnak a sérült szövetek regenerációjához úgy, hogy oda vonzzák a sejteket és felgyorsítják a sérült szövetek pótlását. Ilyen az ízületi porc, vagy szalagok, inak, ízületek, szem, idegek sérülései. Ezekre a területekre nagy mennyiségben, koncentráltan bejuttatva a vérlemezkéket( PRP injekció formájában) azonnal, hatékonyan el tudjuk indítani a gyógyulást, természetes regenerációt. Jelen vannak benne olyan természetes gyulladáscsökkentő anyagok amelyek pozitív tulajdonságai által nagymértékben képesek csökkenteni a kialakuló gyulladást, fájdalmat is a sérülés környezetében. Ezt a beavatkozást, és a megelőző vizsgálatokat kizárólag állatorvos végezheti.

Ugyanúgy, mint a masszázs, természetesen a gyógynövények is jó hatással vannak négylábú kedvenceinkre. Az úgynevezett fitoterápia, az egyik legősibb gyógymód és már egyre több terapeuta nyúl ehhez a módszerhez. Egyre nagyobb szerepet vesznek át ezek a készítmények, a szintetikus gyógyszerek helyett vagy éppen kiegészítéseként. Nálunk a Medipetben ezeket a gyógynövényeket és az általuk nyújtott kezelési formát Dr. Balogh Éva állatorvostól kérhetik, aki részletes leírást ad a különböző gyógynövényekről és azok alkalmazási formáiról.

 A gyógynövénykeverékek használhatóak: 

  • egészségmegőrzés céljából
  • gyógyszerek mellé kiegészítő terápiaként
  • ellenálló képesség és életerő javítására
  • a szervezet méregtelenítésére
  • konkrét betegségek esetében (pl. időskori ízületi gyulladásnál, májregenerálásnál, bőrbetegségeknél, gyomor és bélbántalmaknál, mozgásszervi problémáknál, sebek kezelésénél